Catedrala Neamului va fi un “monstru” energetic, iar costul e ”la secret”

de: Daniel Ștefan
29 08. 2018

Catedrala Mântuirii Neamului urmează să fie alimentată cu electricitate direct de către Hidroelectrica. Contractul a fost deja semnat, dar nu s-a comunicat și valoarea acestuia.

Lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului ar trebui să se finalizeze pe la sfârșitul acestui an și, odată ce va fi inaugurată, colosul arhitectural va avea nevoie de o cantitate imensă de electricitate. Prin urmare, s-a căutat un furnizor mai ieftin.

Potrivit unui comunicat de presă publicat în mai multe surse de presă, Hidroelectrica va fi furnizorul direct al Catedralei după ce compania energetică a semnat un contract cu Patriarhia Română, pe o perioadă de un an, care intră în vigoare de la 1 septembrie.

„Prin încheierea acestei colaborări, Hidroelectrica şi-a manifestat încă o dată interesul faţă de susţinerea cultului românesc, bucurându-se de faptul că instituţia ce deţine cea mai mare încredere în rândul românilor – Biserica – a ales să lucreze împreună cu o companie românească, promovând astfel, împreună, valorile ce ne leagă: încredere, seriozitate şi spiritul naţional. Această colaborare vorbeşte într-o perioadă simbol – anul centenar, despre capacitatea poporului nostru de a se mobiliza pentru unitate în toate formele acesteia: credinţă, cultură şi, de ce nu, afaceri”, scrie Bogdan Badea, președintele Directoratului Hidroelectrica într-un comunicat.

Aceeași companie are în vedere și încheierea unui contract de furnizare de electricitate cu Arhiepiscopia Bucureștilor și să fie principalul furnizor de energie electrică a Patriarhiei Române. Desigur, valoarea contractului dintre Hidroelectrica și Catedrala Neamului nu este menționată.

De asemenea, amintim că, în luna iunie, compania energetică a încheiat încă două contracte de furnizare de electricitate cu RATB și Metrorex.

Hidroelectrica este deținută în proporție de 80% de către stat și de către Fondul Proprietatea și produce cea mai multă și cea mai ieftină energie din România.

La rândul ei, Catedrala Mântuirii Neamului va fi cel mai mare și mai impozant lăcaș de cult din România. Lucrările au început încă din februarie 2011 și ar trebui să fie finalizate spre sfârșitul acestui an. Costurile sunt imense, de ordinul milioanelor de euro și o parte din opinia publică a fost cât se poate de ostilă construirii acesteia.

Părerile sunt împărțite, dar cei care critică acest proiect argumentează că statul român nu era pregătit să susțină construcția unui asemenea colos arhitectural (din bani publici în cea mai mare parte) care aduce beneficii spirituale cetățenilor și beneficii financiare fețelor bisericești.

Din punct de vedere cultural, Catedrala ar putea fi o realizare importantă, dar, potrivit criticilor constructive, ea putea fi amânată până când guvernele ar mai fi rezolvat problemele urgente din sistemul de sănătate, infrastructură, reabilitarea cultelor vechi deja existente etc. Nu e vorba că se pune spiritualul/credința pe un plan secund (nu e ca și cum n-ai avea unde să te închini), e doar nevoie de mai mult pragmatism. Cât despre fala reprezentanților Bisericii cu o catedrală imensă, cam contravine cu însuși scopul lor de slujitori ai Domnului (chiar și denumirea catedralei este populistă și nu inspiră nimic sfânt).